WC-rollen niet meenemen!!

12 - 03 - 2017

  1. Ik ken Madeleine zo’n twee jaar en we gaan steeds meer samenwerken. We hebben plannen, ambitie en willen kantoorruimte huren. Op het moment dat we een oud klooster met daarin een business center binnen stappen weten we het meteen. Dit gaat het worden! De zware houten deuren, de glas-in-lood ramen, de marmeren vloeren: stijl- en sfeervol. We betrekken de zolder en bedingen dat het systeemplafond eruit gaat, zodat we de originele balken kunnen zien. Onze cliënten, opdrachtgevers, vrienden; iedereen is enthousiast.

 

Dames zitten ook graag droog

Er is maar één minpunt: de briefjes. Overal kom je ze tegen: dit mag niet en dat is verplicht. Neem het toilet. Aan de buitenkant hangt de eerste waarschuwing: ‘Licht uit als u weg gaat’. Aha, een milieubewuste verhuurder, denk je, wat goed! Dan stap je de ruimte binnen en leest: ‘Heren doe de bril omhoog, dames zitten ook graag droog’ (met een grappig bedoeld plaatje naast). Bij de wc-borstel hangt een ‘gebruiksaanwijzing’, weer een cartoon. Verder natuurlijk het verbod om tampons in het toilet te gooien. Ook mag je de spoelknop niet te lang ingedrukt houden. En als uitsmijter: ‘WC-rollen niet meenemen!!’. Ik word op slag nieuwsgierig naar de andere huurders. Mannen die aan het eind van de dag de receptioniste gedag zwaaien met aktetas in de hand en een wc-rol onder de arm? Vrouwen die na toiletbezoek hun rok omhoog hijsen, een stukje wc-papier tussen rok en blouse klemmen en weglopen met een zich afwikkelende rol achter hen aan? Feestvierders die van wc-papier een mummiepak maken?

Ik ben er nooit achter gekomen. En tien jaar later houdt het me nog bezig. ‘WC-rollen niet meenemen!!’ Er zal een verhaal achter zitten. Ik heb het helaas nooit gevraagd.

Ik geef het je op een briefje (of niet)

Nu zie ik de briefjes-voorliefde van de verhuurder vooral als een (onbeholpen) poging om feedback te geven. Feedback geven is eng. Moeilijke feedback, feedback die gênant voelt, geven we liever schriftelijk, dan hoeven we de confrontatie niet aan te gaan. En een briefje is net zo duidelijk. Denken we. Nee dus. Briefjes werken soms averechts en roepen weerstand op: als iets niet mag en je snapt niet waarom vind je het al snel onzin en ga je in de contramine. Had ik van tevoren nooit overwogen om een wc-rol te pikken, nu leek het opeens een aantrekkelijke optie. Misschien hebben ze hier wel wc-papier dat echt de moeite waard is om mee naar huis te nemen. Ik denk: glow-in-the-dark papier; braillepapier dat grappig kietelt aan je billen; papier met prints van Hollandsche Meesters; regenboogpapier…

Durf jij het aan?

Feedback geven is niet: zeggen wat niet mag. Feedback is aangeven van welk gedrag je last hebt en welk effect dat (op jou) heeft. Dat laatste is essentieel om begrip te krijgen. En dit kun je het beste mondeling doen. Ook al is het moeilijk. Durf jij het aan? Doe dan de Feedback Challenge.