Roddelen is fastfood

05 - 03 - 2019

Die grote gele M langs de snelweg. Soms heb ik er gewoon even zin in. Ik weet dat het niet gezond is, maar ik heb honger en het is nog een heel eind naar huis. Ik zie die M dichterbij komen en opeens kan ik aan niets anders denken dan aan Franse frietjes en bananen-milkshake. 

Een keertje fastfood is best lekker. Een keertje roddelen ook. Het is misschien niet goed, maar wel aantrekkelijk. Even wat frustratie delen, een smeuïg verhaal horen, gezellig ‘bijkletsen’. En erbij horen. Misschien is dàt wel de essentie: deel uitmaken van de groep en voelen dat je gewaardeerd wordt.

 

Wat is roddelen?

“Nee, ik roddel niet, ik… bespreek iets met mijn collega… bedoel het niet lullig… wil even iets tegen iemand aanhouden.”

Ja, tuurlijk. En een bananen-milkshake is eigenlijk ook alleen maar gepureerd fruit.

Roddelen is praten over iemand waar diegene niet bij is. Dat kunnen we met allerlei intenties doen, maar het blijft roddelen.

 

Ongezond

En hoe lekker het nu ook is, op langere termijn is het niet goed. Fastfood en roddelen zijn ongezond, slecht voor het systeem. Fastfood doet een lichaam geen goed, roddelen doet relaties geen goed. Eigenlijk weet ik het wel. Want die Franse frietjes zijn slap en koud voordat ik aan de laatste toekom en de milkshake boer ik uren later nog op. Al voordat ik thuis ben heb ik spijt van mijn stop bij die gele M. Roddelen voelt achteraf ook niet lekker. En heeft – net als fastfood – ongezonde effecten op langere termijn. Het vertrouwen neemt af, de achterdocht neemt toe, de samenwerking verslechtert en de productiviteit daalt.

 

Feedback

Niet meer roddelen dus? Soms gebeurt het gewoon. Iemand wil “even iets bespreken”. Maar net als de gefrituurde hapjes die op een borrel worden aangeboden hóef ik ze natuurlijk niet te nemen…

Als ik merk dat ik zelf aan het roddelen ben, dan probeer ik daarna in gesprek te gaan met degene over wie ik het had. Praten mèt elkaar in plaats van óver elkaar. Feedback.

Als ik wil weten wat ze over mij roddelen (dat gebeurt ongetwijfeld…) dan kan ik feedback vrágen.

En daar in de auto over nadenken.

Terwijl ik een banaan eet ????

 

[De Feedbackkaarten Deel 2 helpen op een leuke manier om mèt elkaar te praten, in plaats van óver elkaar.]